Marinus Kipmulder

1. Hendricus Kipmulder geboren in 1824 te Nijkerk overleden in 1884 te Bladel, boerenknecht trouwt in 1857 te Nijkerk met Aalsje van Gulik (Gielker) geboren in 1824 te Hoogland, boerenmeid. Hendricus was de eerste ontginner van het Landgoed Ten Vorsel
2. Jacomijn Kipmulder geboren in 1863 te Hoogeloon, korte tijd woonachtig in Bladel trouwt in 1892 te Bladel met Jacob Gerrit Malkus geboren in 1861 te Den Ham overleden in 1944 te Schiedam.
3. Jacoba Gerretje Malkus trouwt 1931 te Schiedam met Dirk Martinus Damen geboren in 1906 te Rotterdam
4. Ans Damen trouwt met Durk Nauta geboren in 1932 te IJlst overleden in 1995 te Blaricum.

 

Diverse nazaten van de familie Kipmulder hebben tot aan hun dood in Bladel gewoond. Het monument bij het Landgoed Vorsel herinnert de inwoners aan een familie uit het verleden. Drie generaties lang waren de ‘Kippen’ de bosbeheerder in het landgoed, dat destijds de Protestantse Hoef heette. Hendrikus Kipmulder kreeg in 1862 van de Maatschappij van Welstand de opdracht om een stuk grond dat uit zes pachtboerderijen bestond te ontginnen en er een bos te planten. Deze taak nam zoon Rijk na de dood van zijn vader over. De fakkel werd daarna doorgegeven aan een van Rijks zeven zonen, Marinus. Hij is de enige Kipmulder aan wie nog levendige herinneringen bestaan in Bladel. Er wordt verteld dat hij een markante figuur was die nadat hij stierf geen kroost achterliet. “Altijd als hij op een stoel zat, was dat achterstevoren”, zoals de foto ook laat zien. Ook Arie van der Eik, laatste beheerder van ‘de Hoef’, kent de verhalen over de Kipmulders. “Personen als Marinus bestaan niet meer”. 

Om de herinnering aan de familie Kipmulder in Bladel levend te houden is er voor hen een monument opgericht.