PALINGHANDEL GAASTMEER
Sjoerdtje Lanting heeft er iets mee. Sjoerdtje trouwde in 1865 te IJlst met Johannes Bartholdi, de ‘founder’ van de pekfabriek op de ‘Pikpole’. Hoewel niet heel dichtbij schiep zij daarmee toch ook een verbinding tussen de C en A Nauta’s met palinghandel en palingvisserij. Het krijgt misschien wel een bescheiden genetisch plekje in wat C en A is.

 

De handel:
De palinghandel waarvan wij spreken was als ik het goed heb de belangrijkste in Friesland. De paling werd naar Gaastmeer gebracht, waar de vis levend bewaard werd in grote leggers, dat waren doorlaatbare houten bakken in het water. Er werd zelfs in Denemarken paling opgekocht en naar Gaastmeer gebracht. Vervolgens vervoerden de grote palingaken van de handelaren de aal levend naar Oost Londen, naar de eigen tolvrije ligplaats, waar ze verhandeld werden met Engelse firma’s. In de tussentijd had Wieger Annes ook een werf voor de eigen boten aangelegd, dat beoogde in veel gevallen ook reparatie.
Nog even terug in de historie: De palinghandel kende zijn oorsprong in Gaastmeer, waar in de 17e eeuw Wieger Annes Visser palinghandel dreef. Diens zoon Jan zette de handel in Gaastmeer voort en zijn andere zoon Anne Wiegers deed dat vervolgens in Heeg.