2005- 01- 04 Maria Vos Blekemolen
Hallo Charles,
Geweldig bedankt!! Ik ga op zoek naar aanvullingen, je hoort dan natuurlijk van me, want ik begrijp, dat jij alle Nauta’s in beeld wilt brengen.
Hartelijke groet, Maria

2005- 01- 06 Sandy Vitringa
Hallo,
Ik was even niet op kantoor ivm schoolvakanties. Haar toestemming krijgen is vanzelfsprekend. Ik ben ook langs de officiële kanalen aan het zoeken maar die zijn niet altijd zo snel dus ik dacht ik ga zelf maar eens op onderzoek uit. Maar het is een vaak voorkomende naam dus niet makkelijk. Ik ga zeker een keer als ik tijd heb via de cd- foon gids zoeken. Een leuk 2005 toegewenst.
Groeten, Sandy Vitringa

2005- 01- 11 Keven Rewers
I am looking for Saskia Nauta. I met her in Nederlands in around 1992. She is around 35- 40- years old I think. She may have a new last name from marriage too. If you can find her and she remembers me then please have her say hello.
Keven Rewers, Julisa Green USA

2005- 01- 30 Anieta Nauta
goedenmiddag Charles,
Prachtig,en dus echt genieten,wanneer ik sinds kort, de nauta- homepage van jou bezoek! Ook ik ben al een hele tijd op zoek naar mijn voorvaderen, en ben best al een heel eind gekomen,maar de link naar jouw gegevens kan ik nog steeds niet maken!
Het begint in mijn tak bij Lucas Everts Nauta getrouwd met Grietje Gjalts&Jeltje Klaases deze krijgen o.a. een zoon Tjitze Lucas Nauta getrouwd met Antje Berends&Aaltje Coleeg deze krijgen een zoon Lucas Nauta getrouwd met Sjoukje van der Laan deze krijgen een zoon Tjitze Nauta getrouwd met Geertje Kalverboer deze krijgen een zoon Sjouke Nauta getrouwd met Jantien Sunderman & Trijntje Oosterhuis met de eerste vrouw krijgt Sjouke twee zoons Tjitze & Albert (Tjitze was mijn vader),ik ben zeer nieuwsgierig wat jij over deze tak in jouw bestand hebt zitten.Succes met al het napluizen ,ik hoop van je te horen.
met vriendelijke groet Anieta Nauta.

2005- 01- 31 Anita Nauta
Beste Charles,
k”Heb jouw bericht ontvangen,en natuurlijk zou ik graag de gegevens die jij in je database hebt zitten willen hebben, formaat TXT,vanaf Lucas Everts Nauta.
Ik hoop dat ik je kan helpen met gegevens betreft de laatste generaties,zeg maar vanaf welke periode of vanaf welk persoon.
Met Vriendelijke Groet, Anita Nauta

2005- 02- 01 Anita Nauta
goedenavond Charles,Jouw bijlagen heb ik ontvangen, her en der heb ik nog wat aanvullingen, met name van de laatste periode. K”Ben nog niet zo superhandig met de computer, vandaar dat ik “mijn bijlagen ” maar even via tante POST naar jou toe stuur, dan weet ik zeker{ nou ja } dat jij ze ontvangt. Verder heb ik in mijn bezit mooie foto”s van Lucas Nauta & Tjimke van der Kooi [met kind].Sjouke Nauta & Jantien Sunderman, Wouter Nauta enz, ik heb enkele bijgevoegd voor jou. Ook was ik zeer verbaasd toen ik jouw foto op de Home- Page zag staan, onze haarkleur komt namelijk overeen, ook de beide dochters van Lucas Nauta & Tjimke van der Kooi hadden [volgens mijn vader] zeer mooi rossig/rood haar, heb jij enig idee of dit vaker voorkomt, zit “het in onze genen”!!!
Met vriendelijke groet, en weer heel veel puzzelplezier toegewenst, en Charles mag ik je nog hartelijk bedanken ,voor alle moeite die je hebt genomen, om alles in de bijlagen te zetten, nogmaals hartelijk bedankt!!! Anita Nauta

2005- 02- 20 Bauk van Kesteren
Hoi Charles,
De geboortedatum van mijn overgrootmoeder Gepke Nauta was 16.10.1866. Haar sterfdatum was 3.4.1931 te Franeker. Ze was getrouwd met Lolke Lolkema die leefde van 1.5.1868 (Bolsward) tot 27.4.1942 (Harlingen).
Ze kregen de volgende kinderen: Trijntje, Lupke, Jan, Willem, Martinus, Maaike, Sjoukje, Lolke, Klaas en Gepke.
Jan was de vader van mijn moeder.Als je van gedichten houdt wil ik je wel een keer een gedicht over Gepke Nauta sturen, maar misschien geef je daar niks om en ik wil ’t je niet opdringen. Maar veel plezier met de opzoekerij!
Groeten voor jullie beiden,
Bauk van Kesteren

2005- 02- 28 Anita Nauta
goedenavond Charles,
Sorry voor deze late reactie, maar alsnog hartelijk bedankt voor de bijlagen die jij mij hebt gezonden. Echter, toen ik afgelopen zondagmiddag met mijn moeder in het hele stamboomverhaal zat te bladeren, zei ze meteen bij de foto van het echtpaar,die ik jou heb gestuurd, dit zijn niet opa en oma Nauta- Sunderman, maar een zekere tante Pietje(Pieterke) van de Sunderman kant, Dus die foto kan in de prullenbak en ik zal proberen of ik nieuwe foto”s in de bijlage kan zetten,als dat nog niet helemaal goed gaat doe ik het nog wel even met “Tante Post”.Ik zal eerst twee foto”s in de bijlage doen die niets met de Nauta”s te maken hebben,daarna als dat gelukt is probeer ik je de juiste te zenden! Sorry voor het ongemak. Mocht je in de toekomst afstammelingen van Lucas Nauta uit Sneek tegen komen dan houd ik mij natuurlijk aanbevolen voor contact.
Tot zover maar weer, groetjes,
Anita Nauta.

2005- 03- 08 Anita Nauta
GOEDENAVOND CHARLES,
HARTSTIKKE LEUK OM WEER EEN REACTIE VAN JOU TE ONTVANGEN, K’ZAL ZO GOED MOGELIJK PROBEREN JOU DE JUISTE INFORMATIE TE GEVEN.
VRAAG 1; DE HANDGESCHREVEN TEKSTEN ZIJN INDERDAAD VAN MIJ, MET DE INFORMATIEZOALS DIE NU BIJ MIJ BEKEND(JA JA IK WORD EEN BEETJE VOORZICHTIG, WANT DE VORIGEKEER WIST IK OOK ZEKER DAT OMA EN OPA NAUTA OP DE FOTO;S STONDEN!!!)
VRAAG 2; DE NAMEN BIJ DE FOTO’S ZIJN VAN DE PERSONEN DIE EROP STAAN, OF VAN DEFOTOGRAVEN DIE DE FOTO;S GEMAAKT HEBBEN, MET DE JAARTALLEN ERACHTER WANNEERZIJ WERKZAAM ZIJN GEWEEST EN IN WELKE PLAATS DAT WAS.
VRAAG 3; WAT MIJ BERTREFT MAG JE DE FOTO;S GEBRUIKEN.ZE ZIJN ALLEMAAL OUDER DAN50 JAAR, OP MIJN FAMILIE NA DAN, EN DAT IS DUS GEEN PROBLEEM.(IN DE BIJLAGEN ZIT EEN LIJSTJE MET FRIESE FOTOGRAVEN, DE JAREN DIE ZIJ WERKZAAM ZIJN GEWEEST EN IN WELKE PLAATS ZIJ WERKZAAM ZIJN GEWEEST). BEN JE OOK GEINTERESSEERD IN HET VERZETSVERLEDEN VAN MIJN VADER, ONLANGS HEB IK PLAKBOEKEN/FOTOBOEKEN GEKREGEN WAAR ALLERLEI ONDERSCHEIDINGEN IN STAAN O.A. HET VERZETSHERDENKINGSKRUIS !
IK HEB FOTO’S UIT DIE PERIODE EN HET VERHAAL VAN MIJN VADER (DOOR MIJN VADER OPSCHRIFT GEZET) BRIEVEN VAN BETROKKEN FAMILIELEDEN ENZ.ALS JE HET ALLEMAAL MAAR EEN TE UITGEBREID GEDOE VIND KUN JE DAT GERUST ZEGGEN!
OM NOG EVEN OP VRAAG 1 TERUG TE KOMEN, ER STOND OOK VEEL INFORMATIE OP DE ACHTERKANT VAN DE ORIGINELE FOTO’S, O.A. VAN DE BABY DIE BIJ TJIMKE VAN DE KOOI OP DE COMMODE LIGT( LEEFTIJD EN GEWICHT ).
GROETJES ANITA NAUTA.

2005- 04- 20 Anita Nauta
goedenavond Charles,
Heb je nog tijd gehad om de foto”s te bekijken, en kon je nog iets van mijn tak vinden,i.v.m. de Voorstreek, zoals je mailde in je berichtje van 7 maart j.l.? Ik wacht een berichtje af, alles is toch wel goed he ?
Groetjes vanuit Zuidwolde, Anita Nauta.

2005- 04- 26 Gerda Heideveld
Beste meneer Nauta,
Leuk om deze site een te zien. Maar ik heb een vraag. Ken je de familie Nauta uit Utrecht? Mijn ex- exgenoot heet Gijsbertus Cornelis Nauta geb.dat. 15- 03- 1947.
Zijn vader heette Willem Haie Nauta, diens vader heette ook zo. Ze kwamen oorspronkelijk uit Amsterdam en woonden later in Utrecht. Maar gezien de Friese naam kan het best zo zijn dat ze eigenlijk uit Friesland kwamen. De broer van mijn schoonvader heeft ooit eens een stamboom gemaakt en kwam tot de conclusie dat de Nauta’ s oorspronkelijk uit het gebied rond de Middelandse Zee hun basis hadden. De naam Nauta betekent inderdaad ” schipper”. Dat is weer terug te vinden in de drang tot varen van mijn ex. Hij heeft gevaren op de grote vaart, binnenvaart en is nu nog werkzaam bij de KLPD, afdeling Waterpolitie. Mijn drie kinderen heten ook Nauta, maar ik heb bij hen geen trekjes tot varen gevonden. Misschien in de volgende generatie. Dat kan natuurlijk wel een paar geslachten overslaan. Misschien heb je iets aan deze gegevens. Eventueel kan ik hier nog iets aan toevoegen, qua geboorte data ofzo.
Met vriendelijke groet,
Gerda Heideveld, Kampen

2005- 05- 11 Anita Nauta
Goedenavond Charles,
Hier ben ik weer, k”voel mij wel een zeurkous ten voeten uit , maar nieuwsgierigheid dwingt mij dit te doen!!!
Ons laatste contact was van 20 april j.l.,daarin adviseerde je mij: Als je binnen twee weken niets van mij hoort trek dan even aan de bel, nou bij deze dan , hier ben ik weer! Heb je nog iets gevonden van mijn Nauta”s!!
En dan heb ik nog een heikel punt; ook een collega van mij was zoekende op het net naar familie van haar, en wat bleek, haar onlangs overleden vader stond met naam en toenaam op het net, hoe ze aan die informatie zijn gekomen was haar een raadsel, maar het heeft haar heel wat overredingskracht gekost om dat teniet gedaan te krijgen. Jij hebt mij in een mailtje van 7 maart j.l. gevraagd of je de foto”s van mijn familie op het net kon zetten, dat is nog steeds goed , maar bij nader inzien wil ik je toch vragen om mijn ouders daar niet op de zetten. (K”Was even iets te enthousiast)
Wat de gegevens betreft, die mag je gerust op het net zetten tot aan de generatie Tjitze Nauta getrouwd met Geertje Kalverboer, ook het tweede huwelijk van Sjouke Nauta met Trijn Oosterhuis kun je nog niet op het net zetten, zei leeft nog!!! Misschien klinkt het jou heel mutserig in de oren, maar ik ben erg geschrokken van het verhaal van mijn collega, er wordt heel brutaal met zeer gevoelige informatie omgegaan, en dat was iets wat ik mij als prille computergebruiker mij niet gerealiseerd had, waarbij ik hierbij niet suggereer dat jij dat ooit zult doen ,anders had ik je de eerste keer al niet gemaild. Ik hoop dat je mijn ongerustheid kunt begrijpen en hoop snel van je te horen!
Met vriendelijke groet,
Anita Nauta.

2005- 05- 16 Mevrouw Nauta van Opijnen
hallo
we heten ook nauta. mijn man heet martiunus nauta is geboren in Heerlen. zijn vader was Amsterdammer hij hete wimpie en was wel meter 10 lang had verder nog een zus nel genaamd. vader nauta is jaren later naar Limburg verhuist helaas al 26, overleden had twee kinderen aneke nauta en martiunus nauta onze kinderen hete ron nauta, Sandra nauta, en ramona nauta.  ik ben mia v.opijnen en getrouwd met martiunus nauta.
ik kwam bij toeval op deze site terecht vond het wel interessant daarom wilde ik dit even laten weten. we worden wel vaker gevraagd of dit een Friese naam is of dat mijn schoonvader schipper was ook daar zou een verband zitten denken de mensen wel eens maar mijn schoonvader was een Amsterdammer en later in woonde van Limburg ik wens u nog veel sucsus met deze site is wel heel erg interessant voor de lezen.
groetjes mevr. nauta v.opijnen

2005- 05- 17 Keven Rewers
Too bad. Thank you very much. I won’t bother you again.
Keven

2005- 06- 26 Arie Haagsma
Geachte,
In mijn stamboom gegevens heb ik de volgende informatie, in het blauw is aangegeven war ik maar niet achter kan komen. Misschien dat u mij verder kunt/wilt helpen met voltooiing.
Pieter HAAGSMA, geboren 25 maart 1910 te Tjerkwerd, van beroep landarbeider, overleden 14 augustus 1960 te Sneek. trouwt 8 mei 1946 te Wonseradeel met Antje NAUTA, geboren 10 april 1904 te Wonseradeel, geen kinderen.
Antje was een dochter van ????????? en ????????????.
vr gr Arie Haagsma.

2005- 07- 01 Arie Haagsma
Met vriendelijke dank voor u reaktie.
vr gr.

2005- 07- 12 Janet vanden Bosch
Hi,
I am a decentant of Janke Nauta (21- 6- 1880) a daughter of Heero Nauta son of Abraham Waslander Nauta.  Janke Nauta Toering was my grandmother. I live near Holland, Michigan in the United States. My mother (Tryntje, daughter of Janke) and my father (Age Van Asperen) immigrated to the United States in 1955, with my two brothers (Siemen and Roelof) and I (Janke) Our English names are:
Janke – Janet Vanden Bosch
(Donald)  Siemen – Si
Roelof – Ralph
My husband and I were in the Netherlands in April and visited IJlst in Friesland and found some interesting information in some historical books of IJlst about ice skate manufacturing and it named the name of Heero Nauta.
Thanks for making the Nauta geneology available on the internet.
Janet Vanden Bosch

2005- 07- 26 Robert Nauta
I would like to know more about the family crest attached if you have any information, since I have this on my ring with a knights head on top.
(wapen 1.gif) Thank you, Robert Nauta
Robert Nauta

2005- 08- 12 Karen Van Dyke
Rinze Nauta, born 7.18/1875, Morra was my grandfather. My mother was born Agnes (Akke) Nauta 9/25/1916 in Muskegon County, Michigan, USA
Do you still need more information about the Nauta family in the USA? Please reply in English.
Karen Van Dyke
Birmingham, MI USA

2005- 08- 13 Yntze van der Honing
Beste Charles,
Zojuist heb ik jouw homepage bezocht. Ik heb een vraag: weet jij wat er geworden is van de kinderen van Harke Eiberts Nauta (1835- 1870)? Zij heetten Cornelis, Tietje, Itskje en Pieter. Ik vermoed dat zij met hun moeder Geertje Cornelis Kuperus naar elders zijn verhuisd. Een zoektocht op de websites van Tresoar, Genlias, Gemeentearchief Amsterdam, Ellis Island e.d. heeft niets opgeleverd. Bij voorbaat dank voor een reactie,
Groetjes, Yntze van der Honing

2005- 09- 02a Karen Van Dyke
Yes, let me dig out my information and I will email your again. My mother was named after Rinze’s sister Akke who was your grandmother. When your grandmother died, they sent my mother a silver spoon from Dokkum and Akke’s obituary. My mother’s name was Americanized to Agnes. My grandfather Rinze became Reno Nauta. His youngest brother, who also came to the US was Anne. He became Andrew.
I was in the Netherlands in 1974, 1997 and 1998. In 1997, I visited Dokkum, Holwerd, and Morra. In Morra I found the grave of Rinze’s brother Balling, his wife and his son. I also found the house of his daughter who still lived in Morra. I was driven there my some cousins on my father’s side of the family. My father, Arend Jan van Dijk, was born in Kampen. Balling Nauta came to the US and worked for a few years before returning. Rinze’s wife, my grandmother Elizabeth Dreyer, was born in Holwerd.
I am 58 years old and retired. I worked for a bank for over 30 years but we were sold to ABN Amro in 2001 and I lost my job. I currently live outside of Detroit, Michigan but was born in Grand Rapids, Michigan, an area with many people of Dutch decent. Western Michigan has the largest Dutch population outside of the Netherlands. I volunteer at several places and really enjoy life.
Where do you live. Can you send me some details of your life and the others who you might know from the Nauta family.
Thank you for answering.
Karen Van Dyke

2005- 09- 02b Karen Van Dyke
The children of Rinze Jan Nauta and Elizabeth Dreyer were:
Jan, born Feb 15, 1900 died March 19, 1900 Netherlands
Hittje (Hattie) born Aug. 17, 1901 Netherlands, died May 1928 USA She is buried in Solon Cemetery near Cedar Springs, Michigan (one daughter, three sons)
Jan born January 5, 1903 died Feb 17, 1903 Netherlands
All of the following were born and died in the USA
John (Jan) born January 21, 1904, died Sept. 20, 1976. He is buried in Washington Park Cemetery, Grand Rapids, Michigan (one daughter, two sons)
Nick born Aug 4, 1905, died (I will check the exact date) November 1986. He retired to Jupiter Florida in 1972. He is buried in a cemetery near that town. I will check the details. (one daughter, one son)
Bertha (Betske) died Aug 25, 1908. We don’t know when she was born. I was told she died from diabetes and is buried in Greenwood Cemetery, Walker, Michigan
Martin (Marten) born May 19, 1909 died March 15, 1978. He lived in Grand Haven, Michigan but died at Blodget Hospital in Grand Rapids, Michigan. He is buried in Pine Cemetery, Fruitport, Michigan (two sons)
Bertha (Betske) born July 5, 1911 died January 5, 1980. She moved to Folsom, California in the 1930’s and is buried in or near that town. I will check the details. (five daughters)
Richard also know as Dick (Dirk) born April 15, 1913 died March 11, 1937 in Muskegon, Michigan. He is buried in the Crockery Township (Nunica, Michigan) Cemetery with my grandparents (never married, no children)
Agnes (Akke) born September 25, 1916 died March 10, 1996 in Rochester Hills, Michigan. My mother lived in Grand Rapids from 1936 until 1990 when she became ill. She moved to an assisted living home to be nearer to me. She is buried in Rosedale Park Cemetery, Grand Rapids, Michigan (two daughters)
Jennie (Jenke) born October 9, 1918 died December 15, 1934. She is buried in the same cemetery with Richard (see above) and my grandparents. (Never married no children)
I will check the missing details and send them on to you.
Karen Van Dyke

2005- 09- 02c Karen Van Dyke
Overseas American Cemeteries
Henry Fairbrother was the oldest son (second child) of Hiltje Nauta (born 1901) and Earl Fairbrother. I have a newspaper article that says he was shot on June 24, 1944 and died on June 30,1944 in France. I have a picture Jan Rinze Nauta and Betzke Ballings Mollema on my living room wall.
Karen Van Dyke

2005- 09- 03a Karen Van Dyke
In a message dated 9/3/2005 4:58:38 A.M. Eastern Standard Time, postbus@cjnauta.demon.nl writes:
Where do you live. Can you send me some details of your life and the others who you might know from the Nauta family.
My father was born in Kampen in 1908. He was number 12 out of 13 children. He left in 1928 to come to Grand Rapids, Michigan. His older brother, Johannes (number 11) left first in 1923. Another brother, Willem (number 7) came with his wife and two sons in 1929. When the depression hit the USA and a lot of the world, immigration decreased. I have one cousin, Henry (Hank) Van Dyk, who came to Michigan in 1948.He is 84 and was a bricklayer. He went to the trade school in Zwolle. My grandparents in Kampen were Johannes (1860- 1940) and Hendrike (Bruggink 1865- 1933) van Dijk. Johannes was born in Kampen. He was a farmer. Hendrika was born in Rijssen. She worked for a baker who moved to Kampen. Johannes sold his milk to the baker so they met and married. The lived on the Groen Staat. The house is still there. It was owned by Oom Jan (number 2) after Johannes died in 1940. Oom Jan was a smith. He had is business in the house. One of his sons, also named Jan took over the business. He is currently retired but still owns the house. My grandparents are buried in the cemetery in Ijsselmunden. All my ooms and tantes are dead but I have many cousins in and around Kampen. The oldest, Rika Demunick was born in 1915. I am the youngest born in 1947. Many of my cousins have pass away too. I know the siblings of my cousin Henry, who came to the USA best. His oldest brother Johannes, is dead. He and his wife Bertha lived on Alkeli His sister, Rika Byerk (83) lives on Okmanstraat, his sister Dirka Kasper (82) on Geldersmastraat by the library, and his siser Mina (76)Ten Hove on Wilhelminaland Rike and Dirka go to church at the Grote Kerk. Mina goes to a Christian Reformed church on Wilhelminaland My grandparents went to a Christian Reformed church near the Broederpoort. My cousin Jan the Smit lives on the same street opposite the church. Our name van Dijk comes from the Zwarte Dijk. I still have relatives who live there.
Please tell me about you and your family. How old is your mother- in- law? I’m not sure what generation of my family she might know. Many of my cousins’s children were born after WWII so they are my age and still in the Netherlands although two have moved to Australia and one Mini Pelleboer from Ijsselmuiden to Canada.
Tot ziens, Karen Van Dyke 

2005- 09- 03b Karen Van Dyke
Hello Charles,
You might tell your mother- in- law that my grandparents lived on the Groen Straat near Dijk Straat. There is a port that opens into Dijk Straat then a white (wit) house to the left and then my grand parents’ house My grandfather, Johannes, owned many of the houses on Dijk Straat and also the wit house. At one time Oom Dries lived in the wit house.He then moved to a house that was torn down for the police station and then moved to Kamper Island.
The children from Johannes van Dijk and Hendrika Bruggink were:
Gerrit 1888, a farmer
Jan Dirk 1889 a smit
Dries 1891- 1965 a farmer
Janna (married Johannes Last)
Gerard
Gertje
Willem 1897- 1973 USA
Anna married a polceman
Aaltje 1900, married Kol Veltman a baker lived on Oragnesingle
Johannes 1904- 1986 USA a boer and timmerman
Arend Jan 1908- 1987 USA a factory worker
Dina 1910- 1989 married Mr. Scheurwater in 1953. After his death lived at 11 Burgwal. During the war she was a housekeeper for the Seibrants from the winery.
Karen 

2005- 09- 06 Robert Nauta
Thank you Charles,
By the way do you know the oorigins of the Nauta name. I remember stories from my grandfather that the name originated obvously from Italy from the Trieste area. Have you heard or know anything about that?
I will send you some info on my family tree.
Thank you once again. Robert Nauta 

2005- 09- 07 Robert Nauta
Thanks Charles,
I just always thought since the name does have closer ties to the Latin meaning and Latin coming from Italy that the Italian backround or origins where one to follow so once many years ago I traced it to Trieste, don’t know the years though, and latley I have been in email (Skipe) contact with a lady in Catania called Nelly Nauta who says that there are a few Nauta families in Sicily and as far as she knows they are all Italian origins.
I’ve also traced the name Nauta to be a popular Name in Guam. I guess due to the proximity to Indonesia, one might have gone there but funnily enough the Nauta’s I found in Guam are all indegenous (aborigini ancestry) And also on a funny note I once met a man from India who told me that in his dialect Nauta means good luck. I’ve also been investigating (not that I think it has any real ties to our Name) and american indian name Now- ta. Also what do you know if anything to the village in northern Peru called Nauta? Lots of questions I know…but one day we might know.
Regards,
Robert Nauta

2005- 10- 19 Robert Nauta
Charles,
Here are 2 pictures of my family ring you should be able to zoom in pretty close to see the image. Thank you for he information and I look forward to see what else you can find out.
Thank you. Robert Nauta