Oorsprong
Naast de vier van oudsher bekende familiewapens is in 2024 een familiewapen van onze eigen tak formeel geregistreerd door de Fryske Rie foar Heraldyk. Dit familiewapen is niet nieuw maar werd al rond 1800 gebruikt. De eerste aanwijzing voor het bestaan van dit wapen kwam uit ons eigen familie-archief in de vorm van het stempel van Abraham Waslander, notaris te IJlst.
Via contacten met een zijtak in Gronau is een alliantiering met hetzelfde wapen gevonden, behorend bij het huwelijk in 1802 van Ruardus Nauta en Cornelia Livia van Scheltinga. Ditzelfde wapen is later ook nog teruggevonden op de monumentale grafstenen van zijn zoon, schoondochter en kleinzoon in Gronau.
Samenhang van de gevonden familiewapens in beeld.
Registratie Fryske Rie foar Heraldyk
Het in 2024 geregistreerde familiewapen is gebaseerd op de gevonden afbeeldingen, door de Fryske Rie foar Heraldyk uitgetekend volgens de heraldische voorschriften en met terugwerkende kracht van toepassing verklaard op de nazaten van Botto Ruurds Nauta en Agneta Wilhelmina de Ruyter. Voor zover bekend hebben zij dit wapen zelf niet gebruikt maar in de lijn van hun beide zoons is het wel gevonden. De formele beschrijving van het wapen zoals afgegeven door de Fryske Rie is als volgt:
Dield: I. de Fryske earn; II. yn blau in omdraaide sulveren sylboat, farrend op wetter, weagjend dwersbalke yn fiif stikken fan sulver en blau. Helmteken: in útkommende swarte earn. Helmkleed: blau, fuorre mei wyt.
Gedeeld: I. de Friese adelaar; II. in blauw een omgewende zilveren zeilboot, varend op water, golvend gedwarsbalkt in vijf stukken van zilver en blauw. Helmteken: een uitkomende zwarte adelaar. Helmkleed: blauw, gevoerd met wit.
It wapen is ornearre foar de neiteam fan Botto Ruurds Nauta, b, Ljouwert 20-04-1746, st. Lippenhuzen 21-06-1786, tr. Lippenhuzen 5-6-1774 Agneta Wilhelmina de Ruijter, b. Steenwijk 18-11-1744, st. Ljouwert 08-11-1804, dûmny te Lippenhuzen en Steenwijk.
Untwerp: in besteand wapen, û.o. brûkt troch notaris Abraham Waslander Nauta (1804-1890), op de grêfstiennen fan Botto Ruurds Nauta (1812-1856) en Ruardus Bottes Nauta (1853-1913). De kleuren nij optocht.
Ynstjoerder: C.J. Nauta, ….
Toepassing en gebruik van het familiewapen: (Usurpatie)
Familiewapens mogen enkel gevoerd worden door de betreffende familie, het claimen van andermans wapen is dus uit den boze! Ook wanneer u wel verwant bent aan de rechtmatige wapenvoerders (of zelfs een directe nazaat) maar niet meer ‘naamdragend’ bent mag u officieel niet het bestaande wapen voeren. U moet dus zowel afstammen van de stamhouder (eerste gebruiker van het wapen) als zelf de achternaam hebben die bij het wapen hoort voordat u zelf het bestaande wapen mag gebruiken. Achternamen waarvan de spelling in de loop van de tijd is veranderd mogen wel het wapen van hun voorouders voeren.